streda 12. októbra 2016

DOMÁCE LIMONCELLO / HOME MADE LIMONCELLO


Nádherne vychladené, sladké a pritom citrónové, po úžasnom jedle krásna bodka... môj niekoľkomesačný projekt zvaný domáce Limoncello, môj vlastný kúsok Talianska doma :-)
Tento južanský talianský likér sa vyrába s citrónovej kôry a žiaľ u nás citróny nerastú a niekoľkokrát som stála v bio sekcii s bio citrónmi v ruke a pýtala sa samej seba, či budem alebo nebudem veriť že tieto citróny sú ošetrené chemicky.  A keďže som od prírody neveriaci Tomáš, nakoniec som si na tohtoročnej Gardenii v Nitre kúpila citrónovník, s vlastnými citrónmi. Asi najdrahšími aké som kedy mala ale citrónovník ďalej žije a veselo rastie aj u nás doma, tak snáď ešte limoncello robiť budem z ďalšej úrody.

Beautifully chilled, sweet and still citric taste of lemon , after the amazing meal one beautiful dott ... my homemade "several months long project "called Limoncello, my own piece of Italy at home :-) The south Italian liqueur is made of lemon peel and unfortunately in Slovakia lemons don´t grow , and several times I have stood at the bio section in shop with organic lemons in my hands and asked myself whether I will or I will not believe that these lemons were not treated chemically. Since I am by nature a doubting Thomas, finally I have bought on exhibition Gardenia in Nitra this year a lemon tree, with its own lemons. Probably the most expensive I've ever had bought but lemon tree still lives and grows happily in my home and perhaps I will do again limoncello from next harvest.



Takže na recept budeme potrebovať:  

kôru zo 7 citrónov, ktoré neboli chemicky ošetrené
750 g hnedého trstinového cukru
750 ml kvalitnej jemnej vodky
1,1 litra prevarenej vody

So for our home made limoncello we will need:  

skin of 7 not chemically treated lemons,
750 g brown cane sugar
750 ml  fine quality vodka
1,1 liter of boiled water



Citróny si celé ošúpeme a zalejeme vodkou, necháme stáť 40 dní v tmavej špajzy, zakryté potravinárskou fóliou alebo v nádobe s vrchnákom, budeme potrebovať väčšiu nádobu, táto je 4 litrová.
We need to peel the lemons and pour vodka over peels, it will need to rest for 40 days in dark place with a lit on, you will need bigger dose, this one was 4 l dose.





Po 40 dňoch limoncello nádherne vonia a takto vyzerá.
After 40 days this is how limoncello looks like and it smells lovely too.





Teraz si vo vode roztopíme cukor a necháme vychladnúť, vychladnutým sirupom prelejeme limoncello, premiešame  a vrátime na ďalších 40 dní na tmavé miesto aj s vrchnákom.


Now  we melt the cane sugar in water and let it cool completely, then pour it over our limoncello and stir it good, let it rest for another 40 days in same dark place with a lid on.      


Hurá, hotovo! scedíme a prelejeme do fliaš, uskladníme v chladničke a prázdne poháriky na likér môžeme odložiť do mraziaka, keď budeme limoncello piť chladené, poháriky z mrazničky ešte vyzdvihnú jeho chuť. Salute!

Hooray, ready ! Let´s sieve it and store it in glass bottles in fridge only, empty liqueur glasses we can keep always in the freezer, when we will drink our homemade limoncello cold from fridge in glasses from freezer, it will bring up the taste. Salute!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára