štvrtok 2. júna 2016

BAZOVÝ SIRUP / ELDERFLOWER SYRUP



V našej rodine sa nekupujú sladké vody ani minerálky ani brita filtre...nič. Vodu máme úžasnú, nie je tvrdá a s bazovým sirupom je to v lete to pravé ( s kopou ľadu a citrónu :-))

In our family there is no buying soda drinks, flavored mineral waters, no brita filters...nothing. We have got  a great mountain water, it is not even hard. So in summer it is cool to mix it with elderflower syrup ( with tons of ice cubes and lemons :-))

Recept / recipe:

2 l vody prevarenej vychladnutej vody
25 - 30 kvetov bazy
šťava z 1 citróna
1 nakrájaný citrón
2 kg cukru
40 g kyseliny citrónovej

2 l boiled and cooled water
25 - 30 pieces elderflower flowers
juice from 1 lemon
1 sliced lemon
2 kg sugar
40 g citric acid



Bazu prepláchneme. Namočíme ju do prevarenej vychladnutej vody s citrónovou šťavou a nakrájaným citrónom a necháme stáť 24 hodín.
We will wash Elder-flower. Then we will soak it in boiled cooled water with lemon juice and sliced lemon and let is stay for next 24 hours.



Na ďalší deň scedíme a vlejeme do hrnca, v ktorom začneme variť sirup s 2 kilami cukru, na strednom ohni do zovretia.

Next day we will sieve the flowers and place pot with liquid on middle heat, adding 2 kg sugar, slowly bring it to boil.



Keď sirup zovrie, pridáme 40 g kyseliny citrónovej a necháme variť ešte 30 minút.
When syrup is boiling, we add 40 g citric acid and let it cook for another 30 minutes.


Stále horúce prelejeme do pohárov, ja sirup ešte sterilizujem, raz mi splesnel, odvtedy neriskujem :-) Po otvorení pohára zvyknem dávať do chladničky.
Still hot we pour it in jars, I did also sterilize it, since one time my syrup got mold and I don´t risk it anymore :-) After opening a jar I store it in fridge.




Hotovo na leto :-)
Ready for summer :-)















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára