piatok 18. decembra 2015

VÝROBA HYDRATAČNÉHO KRÉMU DOMA

Tento krém s obmenami používam už cez 5 rokov, veľmi univerzálne, ako kondicionér na vlasy ( ak pridám viacej vody) ako aviváž ( aj na tento recept príde rad) ako mastnejší krém na nohy ( pridaním menej vody a výživnej tukovej zložky)...

Natierame sa denne, všetci, po sprche, kúpaní, cez deň ruky, stále :-)

Pri výrobe domácej kozmetiky je potrebné si uvedomiť, že náš krém nemá žiadne stabilizátory ani chémiu, teda nevydrží naveky a časom by napr. splesnel, treba preto urobiť len také množstvo, aké stihneme do 3 týždňov minúť a taktiež je potrebné mať na pamäti, že nášmu krému nebude dobre na parapetnej doske na okne, kde naň svieti slnko, ani vo veľmi vlhkom prostredí.
Taktiež je dobré vyvariť hrniec, stierku, nádobu na krém a robiť v rukaviciach, aby sme sa vyhli zaneseniu baktérií do krému.

Ja mávam krém mimo dosahu slnka v kúpeľni, ale my ho naozaj stihneme minúť za 2-3 týždne ak nie skôr :-) najlepšie je dať ho do chladničky, ale zase myslieť na to, ako ho večer pred sprchou vybrať, sa mi nechce, preto ho robím menej a častejšie.

Krém sa skladá z vodnej časti, olejovej časti a spája ho emulgátor, ktorý vlastne spojí obe zložky na emulziu.





Používam tento recept:

240 g destilovanej vody ( ak je možné zohnať tak aj demineralizovanej ) toto nie je finálne množstvo vody, podľa potreby dolejeme do krému

32 g Olivem 1000 - prírodný emulgátor z olivového oleja

24 g tuku, ja používam bambucké maslo, ale môže to byť olivový olej, mandľový,...čokoľvek zistíte  že Vám vyhovuje, alebo má účinok aký potrebujete.  ( mojej sestre napríklad v zime nestačí môj krém z bambuckého masla, potrebuje výživnejšiu tukovú zložku)






všetko potrebné na výrobu krému



 
do vody sme nasypali emulgátor a bambucké maslo, na miernom ohni za miešania rozpustíme všetko na hmotu podobnú pudingu.



 
pudingová konzistencia



 
prilejeme asi pol šálky vody, pre zväčšenie objemu krému, ak pridáme priveľa, krém bude vodnatý ( to je môj kondicionér na vlasy alebo maska na vlasy :-)), ak pridáme málo vody alebo žiadnu, dosiahneme tuhší a mastnejší krém (na nohy napr.) , potom ponorným mixérom za pár momentov pudingovú hmotu vyšľaháme na hustejší krém





 
najkrajšia činnosť- pridávanie vôňe (silice, esenciálneho olejčeka) asi 25 kvapiek na tento recept



 
esenciu dôkladne zamiešame, krém by mal teraz krásne voňať


 
krém nechávam otvorený vychladnúť aspoň 12 hodín. Z tohto receptu mi vyšlo asi 400 ml plná nádoba a ešte krém v menšej nádobe (cca šálka kávy), ktorý spotrebujem buď na aviváž, alebo masku na vlasy, prípadne ho mám vždy komu darovať :-)
Moja sestra si napríklad týmto zvyškom krému odličuje make-up.

Namiesto esencie môžete použiť eukalyptus, tea tree, keď sú deti choré, natieram im hrudník, aby sa im lepšie dýchalo, ako Wick krém, alebo namiesto vody môžete použiť výluh z levandule, prípadne tinktúru z byliniek, záleží len na Vás.

Veľa úspešných kombinácií a pokusov :-)








Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára