štvrtok 17. decembra 2015

Domáca nutela- oriešková pasta

Milujeme nutelu , tu pravú od Ferrero :-) . Celé roky sme si víkendové rána robievali vafle s nutelou,  žiaľ nie je to poctivá nutela, ako som si myslela, je v nej palmový olej, dosť palmového oleja.
Ten je super na mydlá, ale nič moc na jedenie. Zanáša cievy a je veľmi lacný, preto tam je, a keď som sa naň zamerala, zistila som že aj keby som ako chcela, nedá sa kúpiť skoro nič bez neho...no a potom sa prevalila tá ekologická katastrofa v Indonézii, kde miestny zabíjajú všetko živé, aby získali kúsok políčka a mohli zasadiť palmu olejnatú, z ktorej sa palmový olej vyrába...keby to neboli chránené parky, posledné dažďové pralesy, nadnárodný vykupovatelia palmového oleja, pre ktorých sú miestny lacná prac. sila...ale z kade sa vzal ten dopyt? Je to lacná, bez chuti a vône ,náhrada do všetkého, my sme ešte ako deti nemali v každej napolitánke palmový olej...naše deti žiaľ áno, a nejaký výskum o následkoch jedenia palmového oleja vo všetkom...ak ste na také natrafili, pošlite mi prosím.

Preto som sa vzdala nutely od Ferrera, cez slzy môjho syna, cez svoje slzy na moje mydlové recepty a našla som tento jeden recept na nutelu, ktorá je viac oriešková, ale je skvelá a hlavne sú v nej zdravé ingrediencie:





300g lieskovce
1/2 hrnčeka kakaa
1 hrnček trstinového cukru
1 vanilkový lusk
2 PL kakaového masla
10 PL vriacej vody
štipka soli




najskôr upečieme lieskovce, na 10 minút pri 180 C, pozor, rýchlo zhoria
 ešte horúce lieskovce presypem do pohára a trasiem aby zišla dole šupka, môžete ich vyšúchať aj v utierke.


nemusia byť dokonalé ošúpané, hlavne ochutnajte, sú neskutočné :-)



oriešky dobre a dôkladne mixujeme, treba mixéru dávať prestávky, mne už jeden zhorel, pasta musí byť celistvá a veľmi hutná.



v inej mise zalejem cukor vriacou vodou, aby sa mi roztopil ( robila som už aj so sirupom agáve, nebolo to chuťovo ono) , pridáme kakao, vanilku z lusku, štipku soli a roztopené kakaové maslo a poriadne vymiešame, nakoniec pridáme aj orechovú pastu, je to poriadna drina zmiešať, lebo je to veľmi hutné, niekedy si pomáham ešte 2 PL vriacej vody.



vyšlo mi do 3/4 najväčšieho nutellového pohára ( 800g) a keďže v našom recepte nie je nič mliečne a je tam kakaové maslo, ktoré vydrží skoro večnosť, môžeme nutelu užívať dlho, ak ostane :-)

Mne chutí mimoriadne, hlavne tá oriešková chuť, môj syn je zjavne zvyknutý na E-čkové chute, ofrflal mi ju, ale vytrvalo odolávam kúpiť mu tú Ferrero a v palacinkách ju zje rád aj on, aj môj malý synovec. Dospelý ju ocenia určite. Robievam ju pravidelne. Nech chutí aj vám :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára