nedeľa 6. augusta 2017

DOMÁCA PASSATA Z RAJČÍN / PASSATA DI POMODORO

Tento rok sa naozaj nemôžem sťažovať na úrodu rajčín, sme nimi doslova zavalený :-) Už som niekoľkokrát robila sušené rajčiny v rúre , kečup moji chlapci žiaľ majú radi len ten z obchodu, tak som sa rozhodla urobiť passata di pomodoro, ktorá u nás dosť ide. Je to veľmi jednoduché a rýchle.
Budeme potrebovať 1 kilo rajčín a čajovú lyžičku soli.

This year I really can not complain about tomatoes harvest, we are having plenty this summer :-) After making few times sun dried tomatoes I was thinking of ketchup but unfortunately my boys prefer ketchup from shop only so I decided to do passata di pomodoro which we are using a lot. It is very simple and fast, all you will need is about 1 kg tomatoes and tea spoon of salt.

Použila som hlavne tie veľké rajčiny a rôznych tvarov, ktoré sa nedajú tak ľahko sušiť. Umyla a nechala odkvapkať.
I used mostly those big big tomatoes in strange shapes which are hard to sun dry. You need to wash them and air dried.

Nakrájala som ich na štvrtinky a pridala lyžičku soli, zakryla pokrievkou a nechala na strednom ohni povariť zo 10 minút.
I sliced them in quarters and let them cook with tea spoon of salt on medium heat for about 10 minutes, with the cover on.



Po 10 minútach zmäkli a pustili šťavu.
After 10 minutes of simmering are tomatoes softer and juicy.

Teraz budem potrebovať pasírovač, lebo ponorný mixér neurobí správnu konzistenciu. Prvú časť rajčín som vložila do pasírovača a nechala stiecť a chvíľu vychladnúť. Túto šťavu vyhodíme.

Now you will need a food-mill to sieve tomatoes, blender will not do the right consistency. First part of tomatoes transfer into food-mill and let it cool down and sauce to drop. This sauce we will throw.


Rajčiny si preložíme nad prázdnu misku a pasírujeme. Zvyšky vyhodíme spolu s prvou stečenou šťavou. Opakujeme s ostatnými rajčinami, najskôr nad inou miskou necháme stiecť a ochladnúť a potom preložíme nad túto misku a pasírujeme.

Transfer tomatoes with food-mill over empty bowl and lets sieve it. The left overs needs to be thrown with the first sauce. Repeat with remaining tomatoes, first let it drop and cool down over empty bowl and then transfer in food-mill over this bowl to sieve it.

A passata je hotová.
And passata is ready.




Passatu uskladníme do uzatvárateľných pohárov, v chladničke nám vydrží týždeň. Zvyšnú som šupla do mraziaka, nenaplnila som úplne poháriky, aby mi nepraskli v mraziaku. Alebo môžete sterilizovať.

We store passata in closed jars, it lasts in fridge for about week, the rest I stored in the freezer , I didn´t fill jars completely not to break in the freezer, or you can sterilize it.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára