Na tento recept nájdete milión verzií a videí, preto smelo do toho. Vďaka tomu, že manžel je šefkuchár s diplomom z Culinary Art, ja som sa učila variť, až keď malo naše bábo pol roka a bolo treba ponúknuť aj inú stravu ako mliečko :-)
Manžel sa môjmu kuchárskemu umeniu dlho smial, preto máme u nás rozdelené úlohy, ja pečiem, on varí, ale niekedy je aj na 2 mesačnom kontrakte, teda vtedy varím ja. Varím jednoducho a efektne, včera som mu týmto receptom vytrela zrak, poslala som mu fotku :-)
Recept aj postup je veľmi jednoduchý, páči sa:
Recept:
asi 200 g lososa bez kože
1 tavený syr v črievku, napr, Karička
Bazalkové pesto 2 -3 čajové lyžičky ( alebo hrsť čerstvej bazalky,2 strúčiky cesnaku zmixovať s olivovým olejom na kašu)
1 lístkové cesto, najlepšie už vyvaľkané
čerstvý špenát, zo 2 hrste
1 strednú cibuľu
1 rozšľahané vajíčko na potretie
Postup:
Pesto zmiešame s taveným syrom na krém, ak je veľmi mäkký, dáme do chladničky stuhnúť, aby nám pri natieraní lososa neutekal.
Lososa sme zbavili kože, posolili a okorenili, len jemne.
Na cesnakovom masle ( recept na cesnakové maslo tu) som si orestovala na drobno pokrájanú cibuľku, pridala špenát a pokvapkala bielym vínkom. Nechala variť asi 5-8 minút. Špenát necháme vychladnúť.
(Keď nemáte cesnakové maslo, dajte maslo, cesnak, cibuľku, soľ, korenie, oregáno, bazalku.)
Na lístkové cesto položíme polovicu špenátu.
Na špenát položíme lososa.
Na lososa natrieme pesto so syrom.
Na pesto položíme druhú polovicu špenátu a cesto okolo potrieme rošľahaným vajíčkom.
Ešte som pre istotu poprášila cesto trochou korenia, podľa chuti, ja som dala čierne, lebo cesnakové maslo má už oregáno a pesto bolo bazalkové.
Preložíme jednu stranu, potom druhú, na tesno ako sa najviac dá.
Bočné okraje natrieme zase vajíčkom, aby sa lepšie prilepili.
Bochníček si preložíme na plech s papierom, so záhybmi na spodok. Potrieme celé vajíčkom a opakom noža môžeme urobiť vzor mriežky alebo niečo iné :-)
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 C asi 25 až 30 minút. Po upečení ešte aspoň 10 minút čakáme, kým začneme krájať, ja som nepočkala, pesto mi trošku vytieklo.
Videla som na internete podávané s opekanými zemiakmi, my sme si nakrájali šalátik.
Dobrú chuť.
Mnam!
OdpovedaťOdstrániťNeskutočne dobre! Dala som tam pesto z medvedieho cesnaku. Fantastické!
OdpovedaťOdstrániťZdravím, s medvedím cesnakom to muselo byť skvelé :-) aj ja to vyskúšam, už dávno som tento recept nerobila :-) Som rada, chutil :-)
OdpovedaťOdstrániťWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpovedaťOdstrániťWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem, aj ja pozdravujem ;-)
Odstrániť